Rencensies

 
 

Jolanda Keurentjes  Dansmagazine Maart/April 2011 over Flamenkita;

‘De verschillende scènes, waarin zang, dans en vertelling elkaar afwisselen, springen in een rap tempo voorbij. Alle elementen zijn heel natuurlijk met elkaar vervlochten. Zo is Rita Iny de krakende stem van de heks wanneer Mascha Meijman met kromme rug en armen de heks danst. Maya Link perst er een recalcitrant voetenwerkje uit en zingt tegen haar vader Herman Link ‘Doe wat u wilt, maar ik trouw niet met hem’. De voorstelling wordt een organisch geheel doordat de spelers overtuigen in hun eigen disciplines en daarnaast ook enkele passen of coupletten uit een andere ten tonele brengen. Voor kinderen is het makkelijk te volgen. Veel teksten zijn in het Nederlands en de liederen duren meestal niet langer dan een couplet en een refrein. Daar waar Spaans gezongen wordt, is het lied - ook als je de taal niet kent - een mooie melodieuze illustratie.‘ Lees verder...


Anita Twaalfhoven ‘Kunst & Cultuur Trouw 27 april 2011 over Flamenkita;

In de hal van Paradiso verzamelen zich steeds meer meisjes in roze jurken met ruches, bloemen in het haar en dansschoenen waarmee ze goed op de grond kunnen roffelen. De wereldband Samba Salad speelt de flamencovoorstelling ‘Flamenkita’ en nog voor de voorstelling begint is het al feest in de poptempel. Samba Salad speelt samen met een viertal uitstekende musici . Het gitaarduo Paco en Pepe, ofwel Arturo Ramón en Edsart Udo de Haes, bestaat uit de top van de flamenco-mucisi in Nederland. De stem van zangeres Erminia Fernandéz Cordóba klinkt minstens net zo mooi als haar naam en ook als Mario Garcia Blanco zingt en danst wil je op reis naar Spanje.... Flamenkita blijft een uitbundig feest. Vooral als aan het slot alle kleine danseressen op het podium mogen meedansen. Olé!  Lees verder...


Saskia Vroom, Consulent dans vd de Kunstcompagnie (Hoorn) en’t Platform (Heemskerk) mei 2011, over Flamenkita;

‘Ik werk inmiddels 18 jaar als dansconsulent voor twee steunfunctie-instellingen in Noord-Holland maar ik heb het nog nooit eerder meegemaakt dat een dansvoorstelling zo unaniem gewaardeerd werd door zo’n in leeftijd gevarieerd publiek. De evaluaties waren overweldigend positief: veel negens en tienen en juichende juffen en meesters (het was fantastisch!). Flamenkita, voor zover ik weet de eerste professionele flamencovoorstelling voor kinderen in Nederland, is een eenvoudig sprookje over de kracht van liefde, verteld door middel van prachtige aansprekende flamencomuziek en dans.’ Lees verder...


Martien Douw (Noordhollands Dagblad 10 augustus 2009) over de Playground Band

Samba Salad zorgt voor aanstekelijk Caribische sfeer …Canadaplein in lichterlaaie. “De bonte Salade van multicultureel lekkers… deze kwalificatie uit het programmaboekje maakt de band helemaal waar. Samba Salad zet een geluid neer waar veel mensen automatisch van gaan bewegen… De kinderen dansen en ook hun ouders doen mee.


Jantje kwartaalmagazine voor moeders Herfst 2008 over de Playground Band CD en boek

Lekker Pittig.  Weg met de afschuwelijke kinder-cd's met elektronische eenheidsworst en mierzoete stemmetjes die in de meegrisbak van de drogist te koop worden aangeboden.  Kinderen (en ouders) van nu willen kwaliteitsmuziek op de achterbank!  Samba Salad maakt swingende opzwepende wereldmuziek voor kinderen.  Zoals deze “Zingen op de achterbank 2”.

 

Gerrit van den Hoven  (Brabants Dagblad 14 augustus 2008) over de Playground Band

Met Samba Salad heeft De Boulevard een topper op gebied kindermuziek.  Samba Salad mag dan al flink wat jaren op de teller hebben, het enthousiasme lijdt niet aan slijtage. De groep heeft een missie. Goede kinderliedjes met goede Nederlandstalige teksten maken. Langzaam begint de erkenning te komen. Zo is Samba Salad opgenomen bij het wereldwijd verspreide compilatielabel Putumayo Kids.


Redactie (AC / Noordhollands Dagblad maart 2008) n.a.v. voordracht voor de Rabobank Cultuurprijs

Televisie, concertzalen, buurthuizen, scholen, overal en nergens heeft Samba Salad al opgetreden, als band alleen of samen met gerenommeerde orkesten zoals het Metropole Orkest. Spil in de groep zijn Rita Iny en Herman Link, die de groep in 1978 hebben opgericht...

De jury (van de Rabobank Cultuurprijs 2008) beoordeelt de groep als volgt: “Een optreden van Samba Salad maakt iedereen blij. Zij schotelen kinderen een bonte mengeling van onder andere flamenco, samba, jazz, salsa, pop en Afrikaanse muziekstijlen voor en maken die toegankelijk door hun vrolijke manier van presenteren. De interactieve wijze waarop zij hun muziek, dans en sketches brengen is daarbij hun sterkste troef. Niet voor niets doet instanties als Unicef en de Stichting voor het Gehandicapte Kind een beroep op deze Bergense groep. Wie ooit een voorstelling van deze groep heeft meegemaakt zal deze voordracht kunnen rechtvaardigen.”


Redactie (Uitkrant maart 2008) over de Playground Band

Ze maken zonder twijfel de allermooiste kindermuziek in Nederland. Deze zomer bestaan ze - net als Jeugdtheater de Krakeling - dertig jaar, daarom gaan Herman Link en Rita Iny met hun gevolg aan internationale topmuzikanten weer op tournee. Met hun aanstekelijke liedjes in Braziliaaanse, Afrikaanse en oosters ritmes laten zij een wereld opengaan.


Melanie Scheepers (De Pyramide Sept. 2007) over Zingen Zonder Zijwieltjes

De wereldmuziek band en -theatergroep Samba Salad brengt Nederlandstalige liedjes voor kinderen in zonnige stijlen als flamenco, salsa, reggae, calypso en afro-swing.  Teksten en muziek liggen goed in het gehoor, worden enthousiast gebracht en zijn ook voor volwassen zeker niet onplezierig om te beluisteren.

De liedjes van Samba Salad nestelen zich in je hoofd en in je lijf, om er voorlopig niet meer uit te verdwijnen. Liedjes en liedbewerkingen van hun hand zijn al jaren tophits op de basisschool.


Sonja de Jong (Noord Hollands Dagblad 17 februari 2006) over Mannetjes in de Radio

De kracht van de voorstelling zit hem vooral in het plezier dat alle muzikanten uitstralen en de absurde draai die alle sketches krijgen. Bij Samba Salad wordt alles muziek.  Zelfs een vaas met bloemen blijkt als muziekinstrument te gebruiken.


Anita Twaalfhoven (Trouw 26 juli 2006) over Zingen Op de Achterbank

De liedjes stralen een zorgeloos zomerse sfeer uit en de zwoele ritmes van salsa, kaseko, rumba-flamenco, reggae, afoché of baião geven je elastische benen.

 

Foto’s van Jurrien Vroom

Onder de knoppen in het bovenstaande menu bevinden zich voornamelijk complete artikelen en recensies uit 2011. Voor de recentelijk verschenen recensies over boek en cd van Flamenkita, klik hier! Het is eventueel mogelijk deze jpg’s naar uw bureaublad te slepen om ze zelf uit te kunnen printen of in groter formaat te kunnen lezen. Hieronder enkele citaten uit de afgelopen paar jaren.