Samenvatting Samba Salad historie

 

In 2008 ontving zij de Rabobank Cultuurprijs in de categorie Podiumkunsten. Het befaamde platenlabel Putumayo bracht Samba Salad in 2007 wereldwijd met de cd Animal Playground die in meer dan 100 landen verscheen.

Samba Salad werd in 1978 opgericht door Herman Link (Amsterdam) en Rita Iny (Parijs) tijdens het Amsterdamse Festival of Fools van 1978. Voor de cv van beide auteurs, componisten en theatermakers, klik op de foto!

'Wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet', laat dat maar over aan de ervaren chefkoks van Samba Salad.  Zij schotelen de kinderen een bonte salade van multicultureel lekkers voor. Ingrediënten zijn o.a. flamenco, samba, jazz, salsa, pop, merengue, kaseko, calypso - en Afrikaanse muziekstijlen. 

Bijzondere muziekstijlen en instrumenten worden voor kinderen toegankelijk gemaakt door humoristisch en energiek spel.  Kinderliedjes met hedendaagse teksten van bekende kinderboekenschrijvers zoals Sjoerd Kuyper, Theo Olthuis,  Koos Meinderts en Herman Link. 

Theaterconcerten en muziektheater voor kinderen met aansprekende thema’s en humor helpen de muziek begrijpelijk en toegankelijk te houden voor het jonge oor. Hierbij zoeken zij de grenzen van het muzikale niveau van het kind zonder de muziek te infantiliseren. Bruisende (vaak exotische) akoestische muziek en dito instrumenten ‘live’ gespeeld en gezongen door professionele musici. Vermakelijk, grensverleggend en ‘oudervriendelijk’!

Samba Salad pioniert op het gebied van de kindermuziek in Nederland. Vaak tegen de gangbare trends in, onvermijdelijk vanwege haar multiculturele samenstelling, creëerde de groep onder de artistieke leiding van Herman Link en Rita Iny oorspronkelijke composities en teksten waarin een grensoverschrijdende mengeling van muziek te horen is. Flamenco, salsa, samba, fado, tango, calypso, jazz, klassiek, kaseko, Arabische- en Afrikaanse muziekstijlen zijn een paar voorbeelden uit het kleurrijke inspiratiepalet van de groep.

Behalve het spelen van voorstellingen en concerten ontwikkelde de groep theater-, muziek en educatieve projecten i.s.m. zeer uiteenlopende organisaties en kunst- & onderwijsinstellingen zoals:

Unicef, Stichting CliniClowns Nederland, het Metropole orkest, TROS, muziekcentrum Vredenburg, Muziekcentrum van de Omroep, ThiemeMeulenhoff uitgeverij, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind e.v.a.

Door haar jaarlijkse tournees en onderwijspublicaties zijn er nog maar weinig basisscholen (inclusief de Nederlandse Antillen) die nog geen kennis hebben gemaakt met het werk van Samba Salad.

Er verschenen inmiddels 20 cd-albums en 8 kinderboeken n.a.v. het werk van de groep, waaronder:

‘Was maar op Trinidad’ (Thieme-meulenhoff), een inmiddels veel gebruikte liedbundel in het basisonderwijs, en de (voorlees)verhalenbundel (en cd); ‘Zingen Zonder Zijwieltjes’ voor kleuters, 3 liedjesboeken met cd: Zingen op de Achterbank 1, 2 & 3 (The House of Books) en onlangs oktober 2011 verscheen het prentenboek met cd van Flamenkita.

Bijzondere (wereld)muziekstijlen en instrumenten worden toegankelijk door aansprekende teksten en lichtvoetig theaterspel met veel ruimte voor interactie. De oprichters en auteurs Herman Link & Rita Iny werken voor de totstandkoming van hun producties hierbij nauw samen met internationale musici, theatermakers en kinderboekenauteurs. Veel producties werden mede mogelijk gemaakt door subsidies

van o.a. het Fonds voor de Podiumkunsten, VSB Fonds, Kindermuziek.com, Prins Bernhard Cultuurfonds, NORMA Fonds, LIRA Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

20 cd-albums en 8 kinderboeken zijn sinds 1978 verschenen n.a.v. de muziektheatervoorstellingen van Samba Salad. In 2011 verscheen er een prentenboek met cd van het succesvolle flamencosprookje Flamenkita bij uitgeverij The House of Books.  In 2009 vierde de groep haar 4000e voorstelling en maakte een cd van hun werk samen met het Metropole Orkest.

Samba Salad sinds 1978

DANNY VAN KESSEL
PIANO
GILBERT BREUER
PERCUSSIE
RANDY WINTERDAL
BAS

MAYA LINK

ZANG, DANS & SPEL

RITA INY
AUTEUR EN THEATERMAKER,
ZANG, SPEL & PERCUSSIE
HERMAN LINK
AUTEUR EN THEATERMAKER, ZANG, SPEL & GITAREN
ERMINIA FERNANDEZ CORDOBA
FLAMENCOZANG
EDSART UDO DE HAES
FLAMENCOGITAAR
ARTURO RAMON
PERCUSSIE
MASCHA MEIJMAN
FLAMENCODANS
MARIO GARCIA BLANCO
FLAMENCODANS & ZANG

Klik op de foto’s voor meer informatie over onze medewerkers