De kinderen leren op verschillende percussie instrumenten spelen

te spelen en werken aan een echt arrangement. Voordat de percussie instrumenten er aan te pas komen worden eerst op speelse wijze de basisstructuren van verschillende patronen van de samba aangeleerd.  D.m.v. body-percussie en een a capella samba, waarbij fruit en groente als muzikale ingrediënten dienen, wordt duidelijk welke partijen bij welk instrument horen.


Indien er tijd en gelegenheid is wordt ook iets over het ontstaan van de Samba en andere Zuid-Amerikaanse muziekstijlen vertelt.

Na een energieke warming-up worden er ‘codes’ met de dirigent (de workshopleider) afgesproken.  Aan de hand van een vraag- & antwoordspel met de percussie-instrumenten leren de deelnemers alert en geconcentreerd te reageren op de aanwijzingen van de dirigent. Alle deelnemers worden in groepen ingedeeld,  variërend van grote trommels tot kleine handinstrumenten met stokken.  De deelnemers zijn verdeeld over vijf groepen instrumenten: surdo, tambourim, ago-go, ganza en pandeiro of timba..


Per instrument wordt een basisritme aangeleerd; ieder speelt z’n eigen partij die past in de 'sambagroove'. Met de grote bastrommel (surdo) als het kloppend hart van de muziek, worden door de andere percussie-instrumenten de ritmes opgestapeld tot een swingend geheel. Deelnemers vormen een muzikaal team en zetten een groot ritmisch spektakel neer.

 
BRAZILIAANSE SAMBA-BATUCADA
INFORMATIE
Docenten: Alaor, Herman, Rita of Sherwin 
Niveau: 9 t/m 12, 12 t/m 16 en (jong)volwassenen 
Accommodatie en bijzonderheden: Ruim Klaslokaal, 
Maximaal aantal deelnemers: 30

Energiek, leerzaam en enthousiasmerend zijn de kernwoorden voor deze workshop.

Samenspel, pret en groepsgevoel zijn belangrijk voor een goed resultaat. Trommelen is een laagdrempelige manier om grote groepen samen te laten spelen.   West-Afrikaanse percussie-instrumenten als de djembé lenen zich uitstekend om zowel solo als in groepsverband eens lekker uit je dak te gaan.

Door een speelse maar goed doordachte  opbouw worden de ritmes op een prettige en duidelijke manier voor de deelnemers aangeleerd.   De kinderen zijn zeer goed in staat in staat de aangeboden ritmes te leren spelen. Vervolgens worden in groepsverband de verschillende partijen door elkaar gespeeld  om ze dan weer  in elkaar te laten overvloeien. Tot slot leren de deelnemers een Afrikaans lied te zingen tijdens het spelen, uiteindelijk wordt dit muzikale hoogstandje verwerkt in het programma.


Martin zorgt ervoor dat elke deelnemer een passende rol en uitdaging krijgt, afhankelijk van diens niveau en individuele wensen.  Talenten krijgen ook de gelegenheid te soleren.

AFRIKAANSE PERCUSSIE
INFORMATIE
Docenten: Martin of Sherwin
Niveau: 8 t/m 12, 12 t/m 16 en (jong) volwassenen 
Accommodatie en bijzonderheden: Ruim klaslokaal
Maximaal aantal deelnemers: 24
../Samba_Salad_Site/Contact.html
CONTACT../Samba_Salad_Site/Contact.html